Bologna-Pisa-La Spezia-Cinque Terre

Atenție urmează un articol destul de lung despre o excursie maraton, în care am reușit să vizităm opt orășele în trei zile.

Cu cinci zile înaintea Paștelui ne-am gândit că nu am fost și noi niciodată la Pisa. Așa că am căutat bilete de avion, cazare, ponturi etc.. Și dupa, am schimbat planul. Am luat bilete de avion până în Bologna pentru că era cea mai ieftină varianta aceasta și astfel puteam să vizităm si Bologna, apoi am vazut pe hartă ca Parcul  Cinque Terre este aproape de Pisa și uite așa am făcut un mic circuit. Pentru că nu era diferență mare de preț față de alte perioade, am luat biletele cu plecare chiar de Paște. Abia la aeroport am regretat un pic decizia pentru că era foarte aglomerat. La check-in era o coada imensă. Daca stateam la rând pierdeam avionul, deși venisem cu două ore mai devreme. Cum aveam doar căruțul de etichetat, check-inul îl facusem de acasă, aveam si copiii cu noi, am considerat că putem să ne băgăm in față. Dar, probabil că cei 100 de oameni care așteptau ne-au zis câteva de dulce..nu de alta, dar căruțul nu l-am mai primit în Bologna. L-am declarat pierdut după vreo oră de așteptare și căutări.
Am ieșit din aeroportul din Bologna destul de dezamăgiți că ne-au pierdut căruțul. Ne și gândeam cât o să o plimbăm pe Kira în brațe. Ea nu merge pe jos că îi este frică să nu obosească. În fine, stabilim că o să luăm un taxi în loc de autobuz pentru că era deja ora 21. Și..surpriză! O ditamai coada șerpuia în fața noastră. Era de așteptat cel puțin o oră. Mergem la autobuz. Altă coadă, mai mare. În Bologna, chiar înainte să ajungem noi, fusese aeroportul închis din cauza unei bombe din al doilea război mondial pe care au găsit-o pe lângă aeroport. Au evacuat vreo 9000 de oameni, au anulat zboruri, haos, ce să mai.. Pfff..caut pe maps traseul până la hotel și îmi arată o oră de mers pe jos. Îl punem pe Andrei în manducă, pe Kira o ia Tiberiu în brațe și pornim. Cu tot cu bagaje. Nici nu ieșisem din aeroport că eram deja obosiți. Și cum mergeam noi pe marginea drumului, oprește un bărbat cu o mașină mică și ne întreabă dacă vrem sa ne ducă el. Tibi îl refuză, însă intervin eu și până la urmă ne urcăm în mașina străinului. Nici acum nu îmi dau seama ce a fost în capul meu. Nici nu plecase bine că a și luat-o în altă direcție. Atunci mi-am dat seama cât de inconștienți am fost. Era și arab… Mă și vedeam cu organele vândute. În apărarea mea pot să spun că am crezut că e francez, am mare încredere în oameni și mai aveam vreo 54 de minute de mers pe jos până la cazare cu Andrei în manducă și cu rucsacul în spate. Ehh..dar, stați liniștiți că nu s-a întâmplat nimic. Omul era chiar bine intentionat, ne-a dus până aproape de cazare, nu ne-a luat bani, greșise un pic drumul, dar apoi a mers după gps..ne-am dat noi jos mai devreme că i se făcuse rau Kirei și parcă ar fi fost păcat să mai și vomite la el în mașină. Am mai mers cinci minute pe jos și am ajuns la hotel, la 22.30.

Bologna

De dimineață s-a gândit Kira că ar fi păcat să pierdem vremea dormind și ne-a trezit pe toți la ora 8. Am strâns bagajele, am predat camera și am plecat să vizităm Bologna. Centrul orașului este destul de mic. Am fost la cele doua turnuri, Garisenda și Asinelli, dar nu am urcat pentru că cele 498 de scări pe care ar fi trebuit să le urcăm ne-ar fi distrus iremediabil. Aveam copiii și bagajele dupa noi. Dar am auzit că priveliștea de sus este frumoasă. Povestea spune că fiecare familie mai întărită din oraș era obligată să construiască un turn. Cu cât turnul era mai înalt, cu atât familia era mai bogată. În Bologna erau 180 de turnuri, dintre care doar două au rămas în picioare, și alea înclinate.
Apoi am mers în Piața Maggiore, am vizitat biserica Santa Maggiore, copiii au alergat porumbeii, ne-am oprit la un restaurant unde am mâncat o pizza cu blatul ca foia de subțire. Foarte bună! Doar italienii pot face așa blatul de pizza. Ne-am plimbat pe străduțe, pe sub arcadele specifice Bologniei, până la gară.

cele doua turnuri din Bologna
Piata Maggiore
Piata Maggiore

Trebuia să plecăm în Pisa. Am schimbat doar trei trenuri până acolo. Noroc ca au un sistem feroviar foarte bine pus la punct și nu am pierdut nicio legătură. Aveam 5-7 minute să schimbăm trenurile. Alergam după un peron pe altul ca nebunii să nu ratăm vreun tren. Dupa 2 ore jumătate am ajuns în Pisa.

In primul tren spre Pisa, veselia nu a durat cat traseul

Pisa

Pisa este un oraș micuț care ne-a plăcut. Stradute înguste, mâncare buna, case vechi, frumoase, înghețată delicioasa și..un turn înclinat într-o piață foarte frumoasă. Aaa..și mulți oameni sprijinid imaginar turnul.
Într-o zi noi am văzut tot centrul Pisei și ne-am oprit și la restaurant. Am vizitat Piazza dei Miracoli unde sunt turnul, Catedrala si Baptiserul Sf Ioan, de doua ori chiar. În turn nu am urcat că nu au voie copiii. Oricum era înnorat și bănuiesc că nu se vedea cine-știe-ce priveliște. Am mai văzut Piața Cavalerilor unde se afla Palazzo dei Cavaleri si Biserica Santo Stefano, Grădina botanică, Biserica Santa Maria della Spina, doar pe afară că era închisă. Am stat la restaurant, am cumpărat suveniruri..în concluzie, ai nevoie de câteva ore ca să vezi Pisa.

La sfârșitul zilei, când ne întorceam la cazare, șerpașii au capitulat. Am cumpărat un căruț de tip umbrelă!

Kira tinea turnul 🙂

in padurea de bambusi din gradina botanica
piazza dei Cavaleri
Kirei inghetata i-a placut cel mai mult din Italia

La Spezia

La Spezia a fost surpriza excursiei. Am luat aici cazare pentru că în cele cinci orașe din Parcul Cinque Terre era cazarea scumpă. Am cautat un hotel lângă gară și am rezervat pe booking o cameră dublă. Era după-amiază cand am ajuns așa că am avut timp să ne plimbăm. Programasem pentru urmatoarea zi excursia în Cinque Terre. Și vreau să vă spun că La Spezia este un orășel foarte frumos. Micuț, are o stradă principală care duce la mare, un port care mie mi-a plăcut foarte mult, magazine, restaurante și niște calamari pane delicioși.

strada principal din La Spezia
in port
La Spezia vazuta din port
pestisori…

Cinque Terre

Știți cum e cu pomul lăudat? Cam așa e la la Cinque Terre. Prea multa publicitate strică: prea mulți turiști, prea aglomerat pentru cât de pitoresc arată totul. Într-adevăr nu circulă mașini prin aceste orașe, legatura dintre ele se face cu trenul și casele de pe malul mării chiar arată ca pe internet. Sunt superbe! Dar nu mă așteptam să fie atat de mulți japonezi cu câte 2 telefoane și o tabletă care să fotografieze orice. Era totuși extrasezon și mai și ploua. Bănuiesc că vara e călcare în picioare. Sunt străduțe înguste, restaurante cochete cu mese pe marginea străzii unde ai putea să stai liniștit să te bucuri de priveliște și atât, să savurezi timpul, dar toate astea își pierd farmecul dacă trebuie să mergi în șir indian cu o mulțime de oameni.
În fine, trecând peste acest aspect, până la urmă și noi tot turiști eram, ne-am bucurat de fiecare sat în parte. Nu știu să vă spun care mi-a plăcut mai mult. Toate au un farmec aparte. Le-am parcurs pe toate cinci într-o zi, pe repede înainte. În Vernazza am mâncat pizza, bruschete și niște pești prăjiți la cornet. Foarte bune toate. Iar în Riomaggiore am savurat o înghețată italiană la o terasa deși afară deja ploua cu găleata.

au gasit copiii o distractie si in gara
Monterosso al Mare
Vernazza
in Corniglia
Manarola, miticutii dormeau
Riomaggiore

Foarte frumoase am auzit ca sunt traseele de trekking dintre orașe. Când am fost noi erau închise din cauza ploii. Dacă va plac genul acesta de plimbări vă recomand sa va interesați înainte și să vă alegeți traseul preferat. Sunt trasee de o ora, de două ore, de cinci ore…pentru toate puterile. Aruncați un ochi pe internet. Sigur o să vă placă!

Alta zi, alta inghetata..tot roz 🙂

Cheltuieli:

Bilete wizz luate cu 5 zile inainte – 1077 lei pentru 2 adulti, un copil si un infant
Cazare Bologna, camera tripla – 61 euro
Cazare Pisa, bed&breakfast, camera tripla – 47 euro + 4 euro mic dejun/pers
Cazare La Spezia, cameră dublă cu pat suplimentar – 153 euro/2 nopți cu mic dejun
Tren Bologna-Pisa 15 euro / pers. Copiii nu au plătit nimic la tren.
Bilet autobuz Bologna 1,5 euro, valabil 75 minute, se cumpără din autobuz
Tren Pisa – La Spezia 7,60 euro /pers

Grădina botanică din Pisa 4 euro/adult, copiii pana in 6 ani aveau gratuitate. Nu e deosebita, dar daca aveti timp puteti sa faceti o plimbare. Aleile sunt cu pietris, ceea ce pentru Andrei a fost o bucurie. Kirei i-a placut padurea de bambusi si mai ales povestile noastre cu ursii panda.

la pietris
alpinista 🙂 copacul era ginkgo biloba

Cinque Terre card – 16 euro/pers/zi, toate trenurile între La Spezia și Cinque Terre incluse, autobuzul până sus în Corneglia, toaletele din gări și traseele de trekking care erau închise acum din cauza ploilor.
Tren La Spezia – Bologna 20 euro/ pers
Autobuz Bologna-aeroport 6 euro/pers sau taxi 15 euro/masina

in aeroport e mereu distractie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *