Basel, Elveția

Tot căutând niște bilete de avion foarte ieftine, am dat peste această destinație un pic mai necunoscută, dar foarte atractivă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, biletele de avion au fost foarte ieftine. Noi am dat 800 lei pentru patru bilete și sunt convinsă că am fi putut găsi un preț și mai mic dacă nu căutam o perioadă anume. În al doilea rând, aeroportul din Basel este așezat la granița dintre Elveția, Germania și Franța, deci poți face mai multe călătorii de aici. Noi ne-am hotărât să vizităm Basel (Elveția) și Colmar (Franța). Dacă aveți mai mult timp la dispoziție puteți vizita toată regiunea Alsacia, care este superbă.

De la Basel la Colmar am luat trenul și am plătit incredibila sumă de 45 franci, adică aprox 41 de euro

Basel este un orășel foarte drăguț, al doilea ca mărime din Elveția, împărțit în două de fluviul Rin, în partea sud vestică aflându-se Marele Basel cu centrul vechi și medieval, iar în partea Nordică, Micul Basel, cu o viața de noapte vibrantă, partea orașului care nu doarme niciodată. Despre ce se întâmplă noaptea nu pot să vă povestesc pentru că noi atunci ne întorceam la cazare să culcăm copiii. Apropo de cazare, am rezervat pe booking un apartament la Hyve Appatements Basel care ne-a costat 213 euro pentru două nopți, dar care a fost deliciul copiilor: pătuţ căsuță din lemn, jucării de lemn de la ikea, paturi înălțate, prize de căţărare pentru a se urca copiii în pat și….cireașa de pe tort….o piscină de bile!!! Chiar la noi în apartament! Copiii au fost extaziaţi. Nu mai voiau la plimbare! Eu am ales pe Booking un aparament pur și simplu, nu apăreau toate astea în poze, dar selectasem 2 adulți și 2 copii, și cum elvețienii sunt child friendly, ne-au surprins cu acest apartament. Tot la cazare am primit și Basel Free Guest Card în baza căruia aveam transport gratuit pe toată durata șederii, chiar și de la și până la aeroport, 50% reducere la muzee, grădina zoologică, teatru și multe altele pe care noi nu am avut timp să le bifăm.

Ce este de văzut în Basel?

Dacă sunteți cu copiii, Grădina zoologică, bineînțeles. Intrarea costă 21 franci elvețieni, adică aproximativ 20 euro de persoană, dar în urma reducerii am plătit 10 euro de persoană. Copiii până în 6 ani au gratuitate. Grădina este frumoasă, mare, au destul de multe animale, pești, pinguini, elefanți…dar nu au urșii pe care îi căutau copiii noștri.

Primăria orașului Basel este acea clădire de un roșu aprins pe care sigur o veți vedea în multe poze care descriu Baselul. Se află în piața centrală ( Marktplatz ) unde veți găsi produse locale, flori și specialități alimentare. Piața în sine nu pot spune că m-a dat pe spate, dar clădirea Primăriei este impresionantă. Și mai impresionant mi s-a părut că un covrig costa aproximativ 5 euro.

Centrul vechi al orașului este compact, cu străzi pietonale, clădiri vechi, poduri peste Rin, oameni relaxați, fântâni și restaurante cochete. Noi ne-am plimbat doar pe jos, chiar dacă aveam gratuitate pentru transportul în comun. Copiii s-au bucurat de fiecare bancomat pe care îl întâlneau, de fiecare magazin cu jucării, dar cam atât..nu pot spune că au fost foarte încântați de casele vechi frumos amenajate, de bisericile medievale sau de plimbările lungi, pe jos, pe care le-am făcut. Norocul nostru că la cazare ne aștepta o piscină cu bile.

De unde si vorba: a fugit in lumea larga 🙂

Pe malul Rinului este o plăcere să te plimbi. Erau oameni cu câte un pahar de vin, sau câte o bere, care stăteau pe treptele de pe marginea fluviului și vorbeau. Erau unii în apă, cu lucrurile băgate în câte un sac impermeabil care păreau că înoată către un loc anume sau care veneau de la serviciu…înot.

Și câteva lucruri interesante:

Roger Federer s-a născut în Basel, la spitalul Universitar.

În Basel se găsesc nu mai puțin de 40 de muzee, printre care: Muzeul Tinguely, Museul Lumea Jucăriilor, Muzeul Desenelor Animate și Caricaturilor, Muzeul de Istorie, Muzeul Căruțelor și Trăsurilor.

Prețurile în Basel sunt mari. De exemplu, o Cola la 0.33 costă aprox 16 lei, o bere la 0.33 costă aprox 30 lei, iar o apă la 1.5l aprox 4 lei. Bine că ne place apa. Taxa la o grădiniță privată este de aprox 10.600 lei/luna, iar salariul mediu, după scăderea taxelor, este de aprox 25.000 lei/lună.

Elvețienii, când se gândesc la Basel, se gândesc la fotbal, Fasnacht (cel mai mare carnaval din Elveția, care are loc în fiecare an în feb-martie în Basel) și produse farmaceutice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *