Egipt, Hurgada, All inclusive și cu bune și cu rele

E tare greu să organizezi o excursie în altă țară cu copiii după tine în vremurile actuale. De peste un an de zile așteptam excursia aceasta. Trebuia să plecăm anul trecut în martie, exact atunci când s-a închis totul. În schimbul banilor, am primit vouchere valabile 3 ani de zile și le-am folosit acum, după un an de așteptare și speranță că se vor indrepta lucrurile. Momentan, pentru intrarea în Egipt orice persoană care a împlinit 6 ani are nevoie de un test PCR covid negativ făcut cu 72 de ore înaintea excursiei. Prin urmare, doar Andrei a scăpat netestat pentru că are 4 ani. Kira bineînțeles că a plâns la testare, dar măcar am ieșit toți 3 negativ. Doar că din cauza acestui test a trebuit să pregătim cumva copiii să nu se entuziasmeze prea tare, că dacă vreunul dintre noi ieșea pozitiv, nu numai că nu mai mergeam în Egipt, dar mai stăteam și 2 săptămâni închiși în casă. Așa că am lăsat orice pregătire pentru singura zi liberă care ne rămânea după aflarea rezultatului. Să știți că abilitatea de a împacheta e ca mersul pe bicicletă, nu se uită nici după 1 an de pauză ?. Am luat tot ce am găsit prin casă, mai puțin haine groase..că doar mergeam în țările calde. Ehh..ghinion! Toate cele 7 zile pe care le-am petrecut în Egipt au fost cu vânt. Adică nu am intrat deloc în apă și chiar și-așa am căzut pradă răcelii precum piesele de domino. Mai întâi mezinul grupului, nepotul meu de 2 ani și apoi, unul câte unul, ceilalți.

Deci, dacă vă gândiți să mergeti în Egipt în luna martie, luati-vă și haine groase că nu strică. Și..căutați hoteluri cu piscine exterioare încălzite. Mie nu mi-a trecut prin cap ca am avea nevoie..din păcate.

Pe 31 martie este ziua „fratelui” meu, zi pe care si-a sarbatorit-o alaturi de noi, in Egipt. Surpriza pregatita de egipteni a fost masa aranjata astfel, un tort si un La multi ani insotit de niste tobe foarte zgomotoase.
Distractia lui Andrei

Cam astea au fost „relele” din vacanța noastră. Ce ne-a plăcut? În primul rând, că am plecat de acasă ?. În al doilea rând, ne-a plăcut că în Egipt ai ce face și când vremea nu e bună: sunt foarte multe excursii opționale, pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele pentru că puteți negocia oricât și orice. Noi am ales plimbarea cu submarinul, așa am reușit și noi să intrăm în apă ?, plimbarea cu ATV-urile prin deșert, cu camila și Luxorul. O să le detaliez pe fiecare mai jos.

În privința hotelului Stella di Mare, nu pot spune că am făcut cea mai bună alegere, dar în mare a fost ok. Aveai toată ziua mâncare la dispoziție, destul de variată si bună, fructe, dulciuri și băuturi. Băuturile alcoolice nu erau prea bune, dar din câte știu, cam așa e peste tot în Egipt. Internetul nu mergea decât la recepție, și acolo destul de slab. Se poate cumpăra din aeroport o cartelā vodafone sau de la recepție wifi în cameră cu 15 dolari/săptămână. Noi nu am stat la coadă la aeroport să luăm cartelă, în ideea că o să ne fie mai bine fără internet și să vezi ce mai stăteam la recepție disperați după un semnal mai bun să putem trimite o poză.

În fiecare seară erau organizate spectacole, mini disco, karaoke… până la ora 22, iar la ora 23 se închidea barul. Locul de joacă pentru copii nu era OAU, nu aveau piscine cu tobogane, iar mult dorita înghețată era contra cost.

Lebăda cool
Am dormit foarte bine toți 4 în patul mare
Spectacolul de seară

Revenind la opționale, cu submarinul nu cred că a fost cineva și s-a întors nemulțumit. Din câte spunea agentul sunt doar vreo 12 locuri în lume unde poți face o astfel de excusie. Nu știu dacă este chiar așa, dar nouă ne-a plăcut oricum. E un fel de scuba în grup. Excursia a durat cam 3-4 ore, am fost preluați de la hotel cu un microbuz (am mers cam 30-40 minute), apoi cu barca încă vreo 40 minute până la submarin în care am petrecut tot așa, cam 40 minute. A fost o experiență frumoasă atât pentru adulți, cât și pentru copii. Pozele vorbesc de la sine.

Excursia cu atv-ul a fost de fapt un fel de 3 in 1 pentru că ne-am plimbat cu atv-urile un pic prin deșert, am făcut niște poze, apoi ne-au dus cu niște mașini boogie până la cea mai amărâtă și sictirită cămilă de pe marginea drumului, cu care ne-am plimbat pe rând câte 2 minute. Sincer..o porcarie. Nici când băteam covoarele în fața blocului nu am inhalat atât praf ?. Organizatorii erau niște egipteni care ne-au acostat pe plajă, și cum sunt extrem de insistenți, am acceptat. Destul de neserioși, promiteu multe și ofereau foarte puțin. Deci, să cumpărați excursii de la agenții recomandate. Daaar…copiilor le-a plãcut, normal ?. Primul lucru cu care se laudă când povestesc despre excusia din Egipt este plimbarea cu cămila.

Scenariul fotografului. Nu aveam nimic cu Tibi, dar vedeti ce puternica sunt?! Multumesc Valentin pt poza

Și o a treia opțiune pentru noi a fost Luxorul. Recunosc că mi-a fost teamă de excursia asta de când am luat biletele pentru Egipt. Era un must do pe lista noastră, dar aveam o mie de griji din cauza copiilor. Știam că durează vreo 17 ore, că se vor plictisi, că vor obosi și că va ieși haos. Daaar, au fost incredibil de ok. Andrei a dormit în autocar cum a putut (vedeți pozele de mai jos), Kira a vomitat de trei ori, dar foarte liniștită, în pungă, frumos (experiența și-a spus cuvântul), fără telefoane sau tablete, deci eroic ?. De Luxor, morminte, temple nu au fost foarte încântați, dar tot așteptau să vadă mumii și cumva asta le-a captat atenția. Din păcate, mumiile sunt în muzeu la Cairo așa că la întoarcerea în camera de hotel, înainte de culcare, Tibi și-a înfășurat capul în hârtie igienică și s-a dat drept mumie ?. S-au distrat maxim. Oricum așa cred ei că arată mumiile.

Cât despre detaliile organizatorice, am optat pentru excursia agenției, în speranța că vor fi mai profesioniști, dar nu am fost chiar atât de mulțumiți. Ghidul ne grăbea mereu, totul a fost pe fugă. Cum ne așezam undeva, cum auzeam „iala, iala” („hai” în limba arabă). Am fost preluați de la hotel pe la 4.30 dimineața și pe la 11 eram la Luxor. În cadrul excursiei am vizitat Luxorul, Valea regilor unde am intrat în trei morminte, templul zeiței Hatshepsut și o plimbare cu barca pe insula „Banana” unde am văzut niște maimuțe într-o cușcă, doi crocodili tot așa în cușcă, o plantație de bananieri și…am mâncat și pepene, dar repejor că se auzea un iala, iala din depărtare. Pentru excursia asta pe insula am fost taxați cu încă 10 euro de adult și 5 euro de copil. Nu am înțeles dacă puteam să refuzăm sau nu această excursie, autocarul ne aștepta pe partea cealaltă a Nilului. Ca idee, mereu să aveți bani în plus la voi pentru că egiptenii cer bani pentru orice, sunt și foarte săraci, dar și foarte agasanți. Nu ne-a lăsat ghidul să cumpărăm nimic de la bazarurile de lângă obiectivele turistice pe care le-am vizitat pentru că nu e „bine” să intrăm în vorbă cu egiptenii aceia, că ei sunt „mafia”. Și-uite așa ne-a păcălit și ne-a dus la niște magazine cu papirusuri și pietre de onyx, alabastru și zirconiu unde prețurile erau mult mai mari, vă dați seama. La prânz am mâncat pe malul Nilului la o terasă cu masă gen bufet suedez, destul de bun aș zice. Băuturile nu au fost incluse în preț, doar câte o apa plata de persoană. Daca mai voiai și un suc, mai plăteai 2 euro sau 2 dolari. Să aveți la voi dolari și bancnote cât mai mici că veți primi rest în lire egiptene. Am ajuns înapoi la hotel pe la ora 22, destul de obosiți…

Ghidul care ne-a însoțit la Luxor era egiptean, vorbitor de limba română și părea că ii face plăcere sa vorbească despre viața lor de zi cu zi. Așa am aflat că:

• femeile nu conduc, „mulți accident” a fost explicația lui, că până acum 20 de ani nici nu munceau și că se căsătoresc când au între 16 și 25 de ani.

• Bărbații se căsătoresc când au între 20 și 30 de ani și trebuie să plătească 100g de aur pentru viitoarea soție, sau chiar 200g dacă este foarte frumoasă. Dacă e urâtă nu o să plătească decât un berbec.

• Femeile sunt „alintate” crocodili de către soț, care poate avea până la 4 soții, dar care, pentru fiecare soție trebuie să cumpere o casă, nu poate sta cu toate la un loc. Ghidul spunea că e prea costisitor și d-aia el are doar un crocodil ?.

• Familiile de beduini au în jur de 20 copii, trăiesc din cultivarea și vânzarea de hașiș. Culmea este că principalii clienți sunt polițiștii, toți fiind consumatori înrăiți.


• Egiptenii cultivă ceai galben și trestie de zahăr pe lângă Nil unde permite solul.

• Cea mai bine plătită meserie este cea de doctor, apoi ofițer de armată și cea mai prost plătită meserie este cea de profesor, maxim 300 de dolari, cam ca la noi.

• o cămilă costă aproximativ 1000 de dolari, iar 1 litru de benzina 0,5 dolari

Trebuia sa fotografiez moscheea din spate, dar astia trei pe o motocicleta sunt mult mai tari

Noi am mai fost în Egipt, în 2012, în luna de miere, deci fără copii. Atunci am stat la hotel Rixos, în Sharm El Sheikh și am vizitat Cairo, piramidele, am făcut scuba diving, am mers în deșert cu cămilele în vizită la beduini, plimbări cu barca…

Ca recomandare, nouă ne-a plăcut mai mult în Sharm El Sheikh, dacă sunteți pasionați de snorkeling alegeți Sharm, este mult mai frumos.

Noi 4 ❤

FYI: am plătit 1810 euro pentru 2 adulți și 2 copii ( bilete avion, cazare all inclusive, transfer și asigurări medicale ). Mai jos gasiți câteva prețuri pentru excursiile opționale.

Funny fact: cu Andrei nu ne-am mai înțeles așa bine după ce a răcit, pentru ca nu mai mânca și era foarte irascibil. In aeroport, la întoarcere, nu mai vorbea cu noi. Priviți pozele, sa nu credeți că totul merge strună cu copiii in vacanță ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *