Colmar – orașul din poveste

Scriitorul francez Georges Duhmal descria orașul Colmar ca fiind cel mai frumos de lume, în anul 1931. Eu nu pot spune că este chiar cel mai fumos, dar are într-adevăr un farmec aparte: este pitoresc, colorat, idilic, te transpune într-o poveste.

Ca să ajungem aici, noi am luat avionul până la Basel (unde am și rămas două nopți să vizităm, găsiți articolul aici ) și apoi trenul până în Colmar. De la aeroport puteți merge direct în Colmar, sau oriunde doriți în regiunea Alsacia din Franța, nu este obligatoriu să treceți prin Basel. Odata ajunși, tot ce trebuie să faceți este să rătăciți pe toate străduțele din centrul orașului, să admirați peisajul, casele vechi extrem de bine întreținute și aranjate, să vă relaxați la o terasă cu un pahar de vin alsacian și să vă bucurați de atmosfera liniștită. Toate astea dacă mergeți fără copii.

Ce am făcut noi, cu copiii? Mai întâi de toate, am alergat pe marginea fântânii din fața gării să prindem balonul lui Andrei, care plutea liniștit pe apă. Apoi, mergând spre centru, unde aveam și cazarea, ne-am oprit într-un parc cu loc de joacă pentru copii. După ce s-au jucat acolo un pic, am mâncat o clătită și am plecat mai departe spre cazare. De centrul orașului ne-am bucurat cu toții la început. Casele frumos decorate și colorate le-au captat atenția chiar și copiilor.

Centrul orașului este pietonal și compact. Există hărți la centrul de informare turistică cu trasee pe care le poți urma pentru o plimbare mai organizată. Punctele principale de interes sunt: Place de la Cathedrale cu Biserica Colegiată Saint-Martin, considerată inima orașului, districtul numit Mica Veneție datorită râului Lauch care străbate orașul în partea de sud-est și cele cinci muzee, dintre care cele mai vizitate sunt Unterlinden Museum care adăpostește colecții de artă din epoca medievală și Muzeul Animat al Jucăriilor unde puteți admira un trenuleț care se plimbă pe o șină lungă de un kilometru.

Ulterior, copiii s-au plictisit de „atâtea case colorate” și au revenit la vânătoarea de bancomate, magazine cu jucării și gelaterii. Restaurantele au prețuri destul de mari, dar există destule supermarketuri de unde vă puteți aproviziona cu bani mai puțini.

Și câteva curiozități:

Cea mai veche casă din Colmar datează din 1350 și se numește Adolph House.

Creatorul Statuii Libertății din New York este Frederic-Auguste Bartholdi, născut și crescut în Colmar. Veți găsi aici și un muzeu dedicat operelor sale, dar și o replică de 12 metri a Statuii Libertății, care se află în partea de nord a orașului.

Colmar este numit Capitala Vinului Alsacian.

Orașul are o populație de 70.000 de locuitori și o suprafață de 66.57 km².

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *