Lefkada – cea mai frumoasă insulă din Grecia?

Am plecat în Lefkada ca la „pomul lăudat”. Cred ca ați auzit și voi cât este de lăudată această insulă. Am găsit descrieri precum „paradisul Greciei”, deci eram pregătită să fiu uimită. Văzusem poze pe net cu plajele alea care te lasă cu gura căscată…abia așteptam să ajungem și noi. Chiar și în topul făcut de Radio Guerilla „cea mai frumoasă insulă grecească” Lefkada a ocupat primul loc.

Și-am ajuns…am avut cazare în Vasiliki, adică în sudul insulei. Și cum intrarea pe insulă se face prin partea de nord, până la cazare văzusem din mașină toată partea estică. Și eram tare dezamăgită. Nu mă înțelegeți gresit, e frumos, dar nu te dă pe spate. Toate plajele alea frumoase și celebre din Lefkada sunt pe partea vestică, pe care urma să o descopăr zilele viitoare. Deci dacă vreți să vă placă Lefkada, concentraţi-vă pe partea vestică a insulei: plaje sălbatice, apă turcoaz, peisaje de vis.

Ce am văzut noi în 6 zile cu copiii în Lefkada?

Porto Katsiki, cea mai frumoasă plajă din Lefkada, cum este lăudată pe internet, comparată adesea cu plaja Navagio din Zakynthos.

Când ajungi aici începi să înțelegi de ce spun unii că aici este paradisul Greciei. Peisajul este superb, apa albastră-turcoaz, pereții înalți înconjoară plaja…de vis. Doar că din oră în oră mai apare câte un vapor cu muzica la maximum și plaja se aglomerează și parcă nu mai poți să te bucuri de nimic. Noi oricum nu aveam o dispoziție prea bună pentru că nici nu apucasem să întindem prosoapele că a noastră Kira a fugit direct în apă, direct ca toporul la fund. Da! Aveți grijă că apa este adâncă! După ce am reușit să o linistim din plâns, a început Andrei să urle că el nu vrea să fie dat cu cremă. Apropo, Andrei și-a luat la el toate tantrumurile, nu a lăsat niciunul acasă, să nu ne plictisim. A reușit să urle într-o zi după ce i-am cumpărat o mașinuță că el voia două..pfff…

Revenind la plajă…sunt și șezlonguri pe care le poți închiria, dar este și loc destul pentru cearceafuri. Sunt și câteva buticuri de unde se pot cumpăra atât apă, bere, snacks, cât și gyros sau sandwich uri calde. Sunt chiar și niște oameni care se plimbă pe plajă cu meniuri la care poți să faci comandă și astfel să scutești un drum până la magazin, dar vei plăti câțiva euro în plus pentru confortul ăsta. Locuri cu umbră nu prea sunt pentru că la baza stâncii nu ai voie să stai din cauza căderilor de pietre.

Egremni beach e superbă. Mie plaja asta mi-a plăcut cel mai mult. Este foarte lungă și din cauza asta și mult mai aerisită: fără șezlonguri, umbrele sau restaurante, sălbatică și naturală. Deocamdată este închis accesul cu mașina sau pe jos din cauza alunecărilor de teren cauzate de cutremur. Drumul este în reconstrucție, dar momentan se poate ajunge aici doar cu barca. Probabil ca d-aia și-a păstrat și farmecul, pentru că nu era saturată de șezlonguri și oameni.

Vasiliki este cea mai potrivită stațiune pentru copii din Lefkada și pentru windsurfing, dar noi vorbim despre copii aici. În general, Lefkada nu e o insulă baby friendly: apă adâncă, multe plaje unde nu poți ajunge cu mașina, aproape toate plajele sunt cu pietre și neamenajate, deci un pic incomod când mergi cu mititeii. Plaja din Vasiliki este mare, apa cu intrare lină, prea lină chiar pentru adulți, nisip, supermarketuri, restaurante, magazine de suveniruri, chelneri români, faleză generoasă unde copiii se pot plimba cu bicicletele, cam tot ce îi trebuie unei familii în vacanță cu micuțele comori. Din cauza asta am rezervat aici cazarea, dar noi nu am petrecut decât o zi aici că parcă era păcat să nu ne plimbăm pe toată insula și să vedem cât mai multe plaje. Oricum, mereu ne întoarcem obosiți din vacanță, și noi și copiii.

Nidri ar fi fost a doua opțiune pentru cazare, după Vasiliki și asta pentru că aici găsești tot ce îți trebuie: restaurante, magazine, suveniruri, închirieri de bărci, de scutere, croaziere, farmacii. Singurul minus este plaja, care e micuță și înghesuită de câteva restaurante și șezlonguri. Nouă aici ne-a plăcut că am putut sta la restaurant chiar pe plajă. Am stat și noi liniștiți la masă și copiii s-au jucat pe malul mării până a venit mâncarea.

După masă am plecat la Cascada Dimossari unde ne-a placut foarte mult. Inițial am urmat traseul configurat pe Maps dar până când acesta nu a mai coincis cu indicatoarele. Apoi am urmat indicatoarele și am ajuns imediat. Din parcare am mai mers vreo 400 metri pe potecă până la cascadă unde am facut și o baie extrem de răcoritoare. Copiii au aruncat cu pietre în apă, deci și lor le-a plăcut. Cam 40 minute – o oră a durat toată excursia din parcare și înapoi, cu tot cu pauze de poze, scăldat și hidratat copii.

Noi, dacă eram singurei, fără copii, am fi închiriat o barcuță din Nidri, de aici, și ne-am fi plimbat toooaată ziua. Costa 30euro/zi plus motorina. Cred că ar fi fost tare frumos. Știți voi…vrabia mălai visează 🙂

Într-o altă zi am mers la Katshima Beach, o altă plajă pe partea vestică a insulei, dar mai mare și un pic mai comercială: sunt șezlonguri, sunt câteva restaurante, parcare fără plată sau cu plată dacă vreți la umbră (5euro/zi). Mie aici mi-a plăcut pentru că m-am dat cu parapanta (45euro a costat și am stat în aer 10 minute). A fost frumos, iar peisajul văzut de sus..minunat!

Agios Nikitas este un sătuc pitoresc, tare drăguț. Este așezat în trepte, cu străduțe înguste și case de piatră, cu restaurante și hoteluri cochete. Plaja este micuță și când am fost noi era și foarte aglomerată, dar am găsit o altă plajă lângă, neamenajată și ne-am bălăcit acolo. Era liniște și plăcut, singurul minus ar fi pietrele din apă, care făceau intrarea în apă un pic neplăcută dacă nu aveai papuci. Oricum, în Lefkada, papucii pentru apă intră la categoria bagaj obligatoriu.

Într-o după-amiază ne-am plimbat un pic și prin Lefkada Town care ne-a plăcut destul de mult. În primul rând, doar aici am găsit porumb copt (preferatul copiiilor care nu prea înțeleg cum să mergi la mare și să nu manânci porumb?!) și în al doilea rând e foarte potrivit pentru o plimbare de seară, o cină la un restaurant sau pentru cumpărături de suveniruri.

Într-o zi în care am hotărât să nu mai alergăm după celebrele plaje din Lefkada și să mergem pe undeva aproape de cazare, am văzut indicator spre Sivota beach și încolo ne-am îndreptat.

Aici am găsit un golfuleț liniștit, înconjurat de plaje micuțe și extrem de libere, cu bărci ancorate la mal, câteva restaurante și magazine. A fost exact ce ne trebuia: eram singuri pe o plajă micuță, nu se auzeau decât valurile ( când tăceau copiii ), apa nu era turcoaz, plaja nu era minunată, dar eram doar noi, fără gălăgie de fundal, fără înghesuială…doar noi. Și asta a fost perfect.

În final, am ajuns la concluzia că insula Lefkada este frumoasă, mai ales partea vestică, dar, din păcate, mult prea aglomerată. Sau poate am ajuns eu să apreciez mai mult liniștea…cine știe?!

Cheltuieli:

  • cazarea a costat 40 euro/noapte, apartament cu un dormitor, chicineta și balcon cu vedere la mare;
  • vigneta Bulgaria 7 zile: 10 euro sau 50 lei, taxe autostrăzi și tuneluri Grecia aprox 30 euro dus-întors, taxa pod Giurgiu: 13 lei la dus și 2 euro la întoarcere;
  • motorina a costat aprox 230 euro;
  • prețurile la supermarketuri sunt mai mari decât la noi: o cola la doză costa în jur de 1 euro, berea 1.5 euro, apa la 0.5l era 0.7 euro. Pentru prețuri un pic mai mici vă recomand să mergeți la Lidl-ul din nordul insulei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *