Malta – pentru părinți și copii

Malta – pentru părinți și copii

Pe toate blogurile de mămici am citit că Malta este o destinație baby friendly așa că am hotărât să mergem și noi cu cei doi juniori în februarie 2018. Ne-am gândit că e o destinație caldă când la noi e toiul iernii, biletele de avion le-am găsit ieftine, am rezervat pe Booking un apartament, ne-am făcut bagajele și am plecat.
Zborul era la prânz așa că am lăsat copiii să alerge bine în aeroport ca să doarmă în avion. Plan pe jumatate realizat…doar Andrei a dormit, Kira a urmărit cu mare interes orice mișcare a stewardeselor. Nu prea luăm jucării cu noi pentru drum pentru că niciodată nu se joaca cu ele. Nici măcar jocurile pe telefon nu îi țin ocupați. Pentru că, recunosc, câteodată îi rugăm noi să se joace un pic la telefon ca să ne tragem și noi sufletul. Luăm tot felul de gustări la noi și ne folosim și de obiectele din jurul nostru. De exemplu, Andrei, preferă să roadă un pahar de plastic în locul unei jucării de acasă. Iar Kirei dacă îi dai un pahar și o linguriță, imediat te servește cu o ciorbă fierbinte.
Dar să revenim la Malta…cum am coborât din avion ne-a întâmpinat un vânt atât de puternic că dacă nu țineam copiii în brațe riscam să petrecem vacanța în doi. Destul de parents friendly Malta asta :).
Noi am ales să închiriem mașină din mai multe motive: Kira are rău de mișcare și erau șanse mari să redecoreze interiorul autobuzelor, pe google maps îți indică un timp de două ori mai mic mașină vs autobuz pe aceeași rută. Noi voiam să vedem cât mai multe in trei zile și pentru ca eram totuși în extrasezon m-am gândit că o să așteptăm mult în stații. Oricum, s-a dovedit a fi o alegere inspirată pentru că trei zile a bătut vântul foarte tare și a și plouat, iar autobuzele vin un pic mai rar decât în sezon.
Malta este o insula mică, ajungi destul de repede cam peste tot. Parcare am găsit peste tot, doar în Valletta ne-am învârtit vreo 10 minute până am găsit un loc, iar condusul pe partea stângă nu a fost problematic. Cred că nu era nici foarte aglomerat din cauza perioadei de călătorie.
Avionul a aterizat pe la ora 15 și pe la 16 eram la cazare. Pe seara ne-am plimbat în St Julian pentru că era aproape de apartamentul nostru. Aici găsiți multe restaurante, cluburi, supermarket uri.

Prima zi

Prima zi a fost pe placul copiilor. Am mers la Aquarium, la Popeye Village și în Mellieha.

Traseu prima zi

Să le luam pe rând…la https://www.aquarium.com.mt/ vă dați seama că este pe placul tuturor. Mie personal mi-a placut mai mult cel din Barcelona, dar pe Kira dacă o întrebi ce i-a plăcut cel mai mult în Malta o să-ți spună că pisica de mare.

Andrei a dormit la Aquarium.
Era totusi frumușică 🙂

La Popeye Village https://popeyemalta.com/ este frumos: sunt căsuțe colorate, este satul lui Mos Crăciun unde noi am facut două ture pentru că așa a dorit prințesa, dar cred că vara este și mai frumos. Este chiar pe malul apei, întru-un golfuleț amenajat cu scară ca la piscină, ponton…parcă îl și vedeam pe Popeye cum înota acolo.

Popeye Village

Olive cea contemporana

Apoi am mers să vedem biserica din Mellieha despre care citisem că este una dintre cele mai frumoase din Malta. Este poziționată pe un deal, iar priveliștea este uimitoare. Tot aici, în spatele bisericii, am găsit un loc de joaca cu leagăne, tobogane, turnulețe și un restaurant care se bucură de aceeași priveliște. Ne-am încărcat bateriile cu o masă copiosa, copiii s-au jucat un pic, toată lumea a fost fericită.

Vara cred ca trebuie sa ai schimburi la tine.
În parcul de lângă restaurant

A doua zi

A doua zi copiii erau deja răciți. Frumos, nu?! Planul era să mergem în Mosta să vedem Domul, care este al treilea ca mărime din Europa, apoi în Mdina și la final la Dingli cliffs, cel mai înalt punct din Malta cu „fantastic open seaviews” cum este prezentat pe site-ul official al Maltei.

Traseu ziua doi

Să vă spun ce-am făcut până la urmă: am văzut Domul din Mosta care este într-adevăr foarte frumos.

Apoi am mers în Mdina, un oraș superb. Mai frumos decât Valletta aș putea spune. Este un oraș mic, l-am parcurs pe jos în vreo două ore. Ce este uimitor? Curățenia, liniștea, străduțele înguste, porțile înalte ale caselor, pereții impecabili, faptul că totul pare nou, dar are o istorie de 4000 de ani, priveliștea, trăsurile trase de cai…pur și simplu parcă timpul stă în loc.

Mdina – orașul cetate

Din păcate pentru noi distracția s-a terminat aici. Nu am mai ajuns și la Dingli cliffs pentru că ai noștri copii erau obosiți, răciți, supărați…și cum bătea vântul tare ne-am gândit că pe marginea apei ar trebui să ne ancorăm ca să putem face o poză. Atașez o poză luată de pe net ca să vă faceți o idee.

A treia zi

Traseu ziua a treia

Ehh..a treia zi deja erau cobză. Am cumpărat Panadol de la farmacie și am încercat să continuăm plimbarea. Sunt vorbitori de limba engleză și la farmacie ne-am descurcat foarte ușor. A fost o zi superbă, prima zi fără vânt de când eram în Malta. Prima oprire a zilei a fost Valletta. Dupa ce am parcat, am dat gecile jos (pe a lui Andrei am și pierdut-o) și am luat-o la pas. Kira zăcea în căruț și trăgeam de ea să facă una alta. Valletta e frumoasa: labirint de străduțe, biserici, catedrale, palate, panorame spectaculoase, restaurante, magazine.

Ne-am plimbat câteva ore. A fost un pic mai greu cu căruciorul pentru că trebuia să-l împingem la deal pe multe străduțe. Mult mai practic a fost sistemul de purtare.

Așa voia Kira să o acoperim cu gecile că o deranja soarele.

După ce am mâncat în Valletta am plecat spre Marsaxlokk, un sat pescăresc renumit pentru bărcile colorate ancorate la mal. Până acolo copiii au dormit în mașină. În Marsaxlokk am avut o mare surpriză. Era superb. Foarte multe bărcuțe colorate, restaurante pe malul apei, meniuri cu fructe de mare la prețuri rezonabile și o atmosfera care te îndemna să te așezi pe mal, să privești spre mare și să lași timpul să treacă pur și simplu. Din păcate noi abia mâncasem și tare rău ne-a părut pentru că mirosea…hmm…minunat! Mie mi-a depășit așteptările acest mic sat pescăresc.

Marsaxlokk

Kira nu se simțea bine deloc, așa că nu am mai mers la St Peter’s Pool.

Din păcate timpul a fost prea scurt. Deși Malta este o insula mică este plină de atracții turistice. Noi nu am avut timp să ne plictisim. Malta a fost o surpriza plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *